• 13. srpnja 2024. 13:34

AKCIJA CIJEPLJENJA Nemojte ih dirati: U sljedećih 8 dana na tlo Hrvatske past će milijun ovih ‘kolačića’, evo o čemu je riječ

ByMatrixVirovitica.Info

lip 13, 2024

Pronađeni mamac za lisice, iako nije opasan za ljude, ne smije se dirati. U sljedećih osam dana na tlo cijele zemlje past će ih milijun.

Deseci zrakoplova s više od milijun mamaca za lisice u kojima je cjepivo lete iznad Hrvatske. U tijeku je, naime, cijepljenje lisica protiv bjesnoće, a obavlja se – iz zraka. Kolačići s cjepivom bacaju se po cijeloj zemlji s iznimkom jadranskih otoka.

Jedan kolačić s cjepivom izbaci se svakih 90 metara, a u jedan zrakoplov stane ih i do 10 tisuća. U sljedećih osam dana na tlo cijele zemlje past će ih milijun.

”Mamci za oralnu vakcinaciju lisica sadrže oslabljeni soj virusa bjesnoće, također u sebi sadrži i antibiotik koji se doživotno odlaže u kostima i zubima lisica i on služi kao biljeg kako bi dokazali je li lisica pojela mamac”, objasnila je za Danas.hr Ivana Lojkić, voditeljica Nacionalnog referentnog laboratorija za bjesnoću pri Veterinarskom institutu.

Cilj je lisice učiniti imunima za bjesnoću u doba parenja. Mamci koji se izbacuju iz zrakoplova su najučinkovitiji. Pronađe li tko mamac, iako je bezopasan za ljude, ne smije se dirati. “Ne smije se pomicati sa svoje prvotne lokacije. Ako ga građani zateknu na dvorištu, onda apeliramo na to da se on uz primjenu plastičnih granica premjesti izvan granica dvorišta”, kazala je za Danas.hr Tihana Miškić, voditeljica Odjela za krizno planiranje, biosigurnost i procjenu rizika.