• 14. srpnja 2024. 2:40

Goran Šaravanja glavni ekonomist HGK-a: Od 2018. do 2021. godine je evidentan rast ekonomije Virovitičko-podravske županije, po čemu je ovo područje, po napretku, na trećem mjestu svih HR županija

U Dvorcu Janković u Suhopolju, održana je sjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Virovitica na kojoj su nazočili glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja, voditelj Odjela za informacijsku sigurnost HGK Dražen Lučić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predstavnici PU Virovitičko-podravske: voditeljica kriminalističke policije Marija Štajdohar i službenik za kibernetičku sigurnost Željko Moslavac, kao i članovi Gospodarskog vijeća ŽK Virovitica na čelu s predsjednikom Zlatkom Plešom.

Uvodnu riječ na sjednici imao je predsjednik Zlatko Pleša koji je ukratko istaknuo nekoliko važnih pokazatelja o Virovitičko-podravskoj županiji.

  • U prošloj godini evidentirano je 1.330 poduzetnika, dok je u RH evidentirano ukupno 156.145 poduzetnika, a od siječnja do lipnja ove godine, na području VPŽ, osnovano je 39 novih tvrtki. Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije nastavlja trend pozitivnog salda robne razmjene te je u prošloj godini pokrivenost uvoza izvozom iznosila 144,80 % posto – istaknuo je Zlatko Pleša.

Prva tema sjednice bila je Pregled makroekonomskih kretanja o čemu je govorio glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja pri čemu je istaknuo da je Virovitičko-podravska županija među tri županije koje trenutno imaju najveću ekspanziju.

  • Evidentan je rast ekonomije u VPŽ jer, ako uzmemo u obzir razdoblje od četiri godine, od 2018. do 2021., možemo iščitati rast od 17,4 posto za VPŽ. U našem indexu od 20 županija i gradu Zagrebu se po tom pokazatelju (rast BDP po stanovniku) VPŽ nalazi na 3. mjestu onih županija koje su pokazale napredak. Vjerujemo da će to biti još izraženije izgradnjom brze ceste koja će povezivati Viroviticu s drugim gradovima Hrvatske – rekao je Goran Šaravanja.

Druga tema je bila Kibernetička sigurnost u poslovanju, koja je prema riječima predavača Dražena Lučića prilika svake kompanije da poveća svoju poslovnu otpornost.

  • U digitalnom dobu, cyber napada je sve više, porast je broja incidenata, a porastao je i broj ransomware napada koji sa sobom donose i značajnije financijske posljedice. Potrebno je dugo vremena da se napad otkrije – od trenutka provale u sustav do njegove detekcije, a za smanjenje svih tih rizika potrebna su puno veća ulaganja, ali i kvalitetna izobrazba svih subjekata o kibernetičkoj sigurnosti. Tim tragom osmišljena je NIS2 direktiva koja će zahvatiti tvrtke iz svih sfera gospodarstva u Hrvatskoj čime će one biti primorane ulagati značajno veća sredstva u ICT sigurnost – rekao je Dražen Lučić.

Ovaj skup su pozdravili i zahvalili na vrijednim informacijama voditeljica Kriminalističke policije u PU VPŽ Marija Štajdohar, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. (www.icv.hr, hgk.hr, Fotografije: Bruno Sokele)