• 22. lipnja 2024. 1:33

Počinje unutarstranački proces Grbin: “Neću se kandidirati za predsjednika SDP-a”

ByMatrixVirovitica.Info

lip 10, 2024

Neću se kandidirati za novog predsjednika SDP-a, kazao je aktualni predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za medije u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu.

“Kad nisi prvi, ne možeš reći da si pobjedio, ali ne možemo reći da smo nezadovoljni rezultatom. Nismo umrli, živi smo, tu smo, bit ćemo sve jači SDP je jak i tu smo da brinemo o interesima onih koji su nam dali povjerenje”, istaknuo je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“Malo nas je D’Hondt zeznuo”

“Malo nas je D’Hondt zeznuo, ali to je naprosto tako, izborni sustav imamo kakav imamo. Nećemo se uznositi poput nekih, ali o izlaznosti moramo govoriti”, kazao je i uputio kritiku medijima jer u prvi plan često stavljaju visoke plaće eurozastupnika: “Ako u prvi plan stavljamo kolika je plaća zastupnika, onda ono za što se ljudi u EU parlamentu bore ne može doći do izražaja.”

Rezultat na euroizborima pokazuje da je SDP živ i uspješan, opetovao je podsjetivši na rezultate izbora za Europski parlament. prema kojima je SDP osvojio četiri mandata.

“Rezultat nas itekako obvezuje da zastupamo građansku Hrvatsku i da nastavimo ono što smo ne samo u Europskom parlamentu nego i u Hrvatskom saboru radili dosad, a to je da radimo za hrvatske ljude“, poručio je Grbin.

No javnost zanima kada će se održati unutarstranački izbori u SDP-u i tko će biti kandidati za šefa stranke. Grbin je kazao da u utorak počinje proces na sjednici Predsjedništva stranke: “Sutra će Predsjedništvo SDP-a definirati i predložiti Glavnom odboru tajmlajn kako će se određene radnje u našem izbornom procesu definirati. Nemojte me pitati koji su rokovi.”

“Ja sam čovjek od riječi”

“Ja sam čovjek koji se drži riječi. Neću se kandidirati na izborima za predsjednika stranke”, rekao je Grbin, a nije želio reći koga vidi kao potencijalnog nasljednika ili nasljednicu, već je samo dodao da će voditi stranku dok se ne izabere novi predsjednik ili predsjednica SDP-a.

“Svojem nasljedniku ili nasljednici ću reći da u Saboru ima odličan tim koji može odraditi puno posla u Saboru, a predsjednik stranke treba biti više s građanima. Tko god bude vodio SDP, morat će davati rješenja za probleme hrvatskog čovjeka”, istaknuo je Grbin.

Na pitanje ima li Zoran Milanović utjecaja na to tko će biti kandidat, rekao je da nema, koliko on zna. Dodao je i da se neće kandidirati niti na jednu funkciju u stranci, koju, kazao je, ostavlja nasljedniku u puno boljem stanju nego kad ju je on preuzeo: “Dao bih si četvorku.”

Komentirao je i sinoćnji prijevoz novog europarlamentarca Stjepe Bartulice: “Nikad me nećete vidjeti da dođem na neki skup Ferrarijem. To je toliko besramno da se ti na takav način ismijavaš sa svima da je to ispod svake razine.”

Što se tiče predsjedničkih izbora i Milanovića, rekao je da je na Milanoviću da odluči želi li novi mandat i potom da ako se to dogodi, zatraži podršku od novog stranačkog vodstva: “Da sam ja u prilici, predložio bih da ga se podrži. Imamo okupaciju institucija. Vidimo to po DORH-u.”