• 13. srpnja 2024. 18:24

Podravina – tajanstvena ravnica uz veliku rijeku

ByMatrixVirovitica.Info

lip 10, 2024

Cijena: na upit

KLIKNI NA POVEZNICU

PROGRAM U NAJAVI

 

KOPRIVNICA

Naš izlet započinjemo dolaskom u srednjovjekovni grad smješten u srcu Podravine – Koprivnicu. Koprivnički kraj poznat je po poljoprivredi i razvijenoj prehrambenoj industriji pa ovdje nitko neće ostati gladan. Posjet tvornici Podravka gdje slijedi prezentacija o povijesti Podravke i proizvodima koje danas proizvodi u Hrvatskoj i diljem svijeta te razgled jednog od proizvodnih pogona za proizvodnju hrane. Nakon posjeta dobit ćete i prigodan poklon paket.  Usprkos burnoj povijesti, Koprivnica je grad koji je sačuvao znatan dio svoje kulturno – povijesne graditeljske baštine. Za posjetitelje je svakako najatraktivnije središte starog podgrađa – danas Zrinski, Jelačićev i Florijanski trg. Šetnja i razgled grada: Vijećnički trg, park s glazbenim paviljonom, Gradska vijećnica… U baroknoj zgradi s arkadama nalaze se restoran i pivnica, a svakog posjetitelja oduševi i restoran u prelijepoj tradicionalnoj kući sa slamnatim krovom u Podravskom rekreacijskom centru. Hrana je domaća, a cijene su više nego pristupačne. Svatko tko dođe u ovaj kraj obavezno mora probati slana i slatka jela od koprive kao i prgice. Mogućnost organiziranja ručka. Preporučamo posjet Muzeju grada Koprivnice i Muzeju prehrane.

Prošećimo i kroz lijepu Šodericu ! Šoderica ili „Podravsko more“ udaljena je svega 400 metara od rijeke Drave. Karakteriziraju ju tirkizno zelena boja vode, šljunčana obala i nekolicina otoka koji se nalaze na jezeru. Posljednjih se godina organizira manifestacija „Ljeto na Šoderici“ u sklopu koje se održavaju brojni događaji i aktivnosti. Izlet u Koprivnicu ne bi bio potpun bez Hlebina. Obližnje selo Hlebine je središte hrvatskog naivnog slikarstva. U centru sela nalazi se Galerija naivne umjetnosti Hlebine s vrijednim djelima naših najpoznatijih slikara naive, a ispred nje je Park skulptura Galerije Hlebine.

 

ĐURĐEVAC

Na putu prema Đurđevcu prošećite pravom pustinjom, Đurđevačkim pijescima – ostacima jedine hrvatske pustinje. Odlazak do centra grada Đurđevca gdje je nastala poznata Legenda o Picokima. Preporučamo posjet Hrvatskoj Sahari – malom zoološkom vrtu. Turistička atrakcija svakako su deve smještene u pustinjskom ambijentu odmah pored utvrde Stari grad, kulturno povijesne perjanice grada Đurđevca. Đurđica, Dina, Tomica i Romeo svojom umiljatošću osvojili su već mnoge simpatije te su učestali gosti na mnogobrojnim nacionalnim TV emisijama. Danas se uz ugostiteljske sadržaje i autohtonu enogastronomsku ponudu u prizemlju u Utvrdi nalazi Muzej grada Đurđevca pa svakako preporučamo i taj posjet. Muzej obiluje bogatim muzejsko – galerijskim sadržajima, audio – vizualnom prezentacijom Legende o picokima pod nazivom „Interpretacijski centar Picokijada“. U potkrovlju utvrde nalazi se reprezentativna Donacija umjetnina Ivana Lackovića Croate (1932. – 2004.) s izdvojenim djelima hrvatskih umjetnika koji ujedno daju pregled hrvatskog slikarstva 20. stoljeća. Unutar impozantne utvrde Stari grad nalaze se restoran i pivnica gdje možete razvodniti svoje nepce tradicionalnim podravskim jelima, širokom eno lepezom vrhunskih domaćih vina, vina s peskov te bogatom ponudom piva.

 

KLOŠTAR PODRAVSKI

Jeste li znali da na ovom području možete kušati jednu od najstarijih sorti vina na svijetu? Prema nekim ampelografima, plemenka je jedna od najstarijih živućih sorti na planeti, stara čak oko 5 tisuća godina, a možete je kušati u Vinariji Šipek. Ono što ovu vinariju razlikuje od ostalih je to da se dio podruma nalazi na katu. Baš neobično !

Seosko gospodarstvo Šipek nalazi se u vinogradskom predjelu „Veseli breg“ na cesti između Kloštra Podravskog i Kozarevca. Obitelj Šipek svojim gostima priprema brojne specijalitete domaće kuhinje kao što su jela s ražnja, jela ispod peke, jela iz krušne peći, kotlovina, gulaš… U sklopu vinarije nalazi se i kušaonica vina. Degustacija 5 vrsti vina od kojih sva imaju eko certifikat. Po želji mogućnost organiziranja večere uz živu glazbu.

 

Cijena aranžmana: na upit

 

Cijena aranžmana uključuje:

  • Prijevoz turističkim autobusom,
  • Licenciranog voditelja putovanja,
  • Posjet Koprivnici, Đurđevcu,
  • Posjet tvornici Podravka,
  • Posjet Đurđevačkim pijescima,
  • Posjet vinariji Šipek,
  • Osiguranje od odgovornosti,
  • Jamčevno osiguranje za turističke paket aranžmane,
  • Troškove organizacije i realizacije programa, PDV.