• 22 listopada, 2024 03:47

Večeras predstavljanje nove zbirke poezije “Čemu pjesme” Zlatka Kovačevića Saxe

Byadmin

lis 12, 2024

Večeras će u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica (18 sati) biti predstavljena nova knjiga, zbirka stihova, virovitičkog multimedijalnog umjetnika Zlatka Kovačevića Saxe. Naslovljena „Čemu pjesme“, zbirka donosi 73 nova uratka ili, kako je to u pogovoru napisala istaknuta književnica Silvija Šesto „novo stihovanje trenutka iz svog meditativnog solca, gdje umiren promatra, osjeća i zapisuje pojave i ljude poput liječnika općeg života kojem u ordinaciji pristižu aktualnosti kao i asocijacije na njih često bremenito sjećanjima“.

Saxa je u formi pjesme kao riječ autora na počeku knjige napisao: „Možda mislite da je cilj ove knjige, da ju samo kupite, ali meni bi bilo draže da vas potakne na kritično razmišljanje. Ako ne ‘popunit’ će vam centimetar prostora na polici s knjigama. Ili poslužiti kao podmetač za vruću juhu“.

Sa Zlatkom će o pjesmama i životnoj filozofiji razgovarati moderator večerašnje promocije Goran Gazdek, a pjesme će, osim autora, čitati glumac Igor Golub. U glazbenom dijelu programa, osim Saxe, svirat će nam, kao gost večeri, Deni Plavčić, na južnoameričkom instrumentu sikus, nizu cijevčica od trske različitih dužina povezanih u dva reda koje su poznate kao Panova flauta. Slušat ćemo glazbu s današnjih Anda, odnosno zvuke narodnih pjesama Ekvadora, Perua i Bolivije…

Knjigu je objavio Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) uz potporu tvrtki „Agroservis STP“ i „Bonata Trade“.