• 22. lipnja 2024. 0:49

Analiza nakon burne noći: Ovo su najveći pobjednici i gubitnici izbora za Europski parlament

ByMatrixVirovitica.Info

lip 10, 2024

Jedno je sigurno nakon nedjeljnih izbora za Europski parlament – neće svi slaviti. Desnica je ojačala, a iza zelenih i liberala teška je noć. Politico je napravio analizu i objavio tko je sinoć imao razloga za slavlje, a tko jučerašnje izbore vjerojatno želi što prije zaboraviti.

Pobjednici

Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije nakon nedjeljnih izbora ima dobre šanse da osvoji novi mandat s mogućom koalicijom socijalista, liberala i njezine vlastite Europske pučke stranke (EPP). Te tri skupine – koje ju podržavaju tijekom njezina trenutačnog mandata – u Parlamentu će imati oko 407 mandata.

Iako joj je potreban 361 glas, mogućnost prebjega znači da njezina pobjeda još nije sigurna, a trebat će joj i podrška šefova država članica Europske unije u Europskom vijeću. Ipak, EPP je u dobroj poziciji da je progura. Manfred Weber, vođa EPP-a, pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednik Emmanuela Macrona da podrže Von der Leyen na još pet godina.

EPP je pobijedio u Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Luksemburgu, Cipru, Latviji, Estoniji, Finskoj, Hrvatskoj i Grčkoj. Također je osvojio šest mjesta u Nizozemskoj, što je nadmašilo očekivanja.

Giorgia Meloni

Vođa talijanske desnice pobijedila je na izborima u Italiji i nadmašila svoje suparnike. To je čini, uz Donalda Tuska iz Poljske, jednom od rijetkih čelnika velike zemlje EU-a koja je odnijela pobjedu. Čini se da je poboljšala svoj udio glasova u usporedbi s izborima 2022. godine, izvijestio je Politico.

Krajnja desnica

Pobjeda krajnje desničarke Marine Le Pen bila je glavna priča noći nakon što je njezin snažni nastup potaknuo Macrona da raspusti parlament i raspiše nove izbore. Krajnje desničarske stranke također su bile prve u Austriji, izjednačile se za prvo mjesto u Nizozemskoj i bile druge u Njemačkoj i Rumunjskoj. Francuski desničar i kandidat na prošlim predsjedničkim izborima Éric Zemmour također je ušao u Parlament.

Socijalisti

Iako nisu briljirale, europske stranke lijevog centra zadržale su svoju poziciju zauzevši drugo mjesto u velikim zemljama poput Španjolske i Italije te blizu trećeg mjesta u Francuskoj, gdje se čini da je Raphaël Glucksmann oživio lijevi centar. Iznimka je po ovom pitanju Njemačka, gdje su Scholzovi socijalisti bili treći, iza krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku.

Péter Magyar

Saveznik koji je postao rival mađarskog premijera Viktora Orbána, Magyar je osvojio oko 30 posto glasova nakon što je ove godine ušao u utrku te se tako potvrdio kao vođa mađarske oporbe.

Roberta Metsola

Predsjednica Europskog parlamenta iz Malte donijela je svojoj stranci dodatno mjesto osvojivši više od 87.000 preferencijalnih glasova. Malteški mediji izvijestili su da je postala kandidatkinja s najviše glasova za Europski parlament otkako je zemlja ušla u EU.

Gubitnici

Emmanuel Macron

Francuski predsjednik pretrpio je udarac nakon što je njegova stranka završila daleko na drugom mjestu, jedva ispred socijalista, za koje se nekad mislilo da ih je politički pokopao.

Njegova glavna kandidatkinja Valérie Hayer vratit će se u Bruxelles nakon što su je njezini muški saveznici više puta zasjenili, posebno premijer Gabriel Attal. Prema riječima visokog dužnosnika iz njezine stranke Renew, Attal joj je čak zabranio da se ukrca na vlak iz Pariza za Bruxelles u nedjelju navečer.

Olaf Scholz

Socijaldemokrati njemačkog kancelara pregazili su demokršćani desnog centra i stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku. Sa samo 14 posto glasova SPD je ostvario svoj najgori rezultat na nacionalnim izborima u više od 100 godina. Scholz se suočava s pozivima desnog centra da napravi isto što i Macron te raspiše prijevremene izbore.

Zeleni

Nakon snažnog nastupa 2019., zeleni su doživjeli udarac u Njemačkoj, smanjivši se s 21 mjesta na samo 12, jedva su se održali u Francuskoj i nisu dobili nijedno mjesto u Portugalu. Sveukupno, izgubili su oko 20 mjesta u teškoj noći za borce za klimu.

Jedan od vodećih kandidata svoje stranke, nizozemski europarlamentarac Bas Eickhout, rekao je da će zeleni nastojati igrati “konstruktivnu” ulogu u koalicijskim pregovorima – ako Von der Leyen bude zainteresirana za razgovor s njima.

Viktor Orbán

Mađarski nacionalistički lider prošao je lošije od očekivanog nakon što se suočio s oštrom konkurencijom od Magyara. Iako je njegova stranka Fidesz osvojila 43,8 posto glasova, to je bio njezin najgori rezultat na izborima za Europski parlament.

Matteo Salvini

Liga, stranka zamjenika talijanske premijerke, koja je osvojila 34 posto glasova 2019. i trenutačno predsjeda krajnje desnom grupom Identitet i demokracija, dobila je manje od devet posto glasova i tako je stavila u isti rang s Forza Italijom, koja je na listi imala ime pokojnog Silvija Berlusconija.

Europski parlament

Pogreška na pozornici glasnogovornika Parlamenta osramotila je instituciju tijekom njezine najvažnije noći. On je, naime, pročitao različite rezultate od onih prikazanih na ekranu iza njega. To je izazvalo podsmijeh prisutnih novinara, od kojih je jedan uzviknuo: “Iza tebe je!”